Az aranyláz - The golden rush (1925)

amerikai némafilm-vígjáték
írta és rendezte: Charlie Chaplin
Szereplők:
Charlie Chaplin – Csavargó, avagy a „Kis Fickó”
 
 A Kis Fickó Alaszkába utazik, hogy részt vegyen, és kivegye részét a divathullámmá váló, minden amerikai legbecsesebb álmából, az Aranylázból. Szerencsétlenségére hatalmas hóviharba keveredik egy elhagyatott területen és egy kis, rozoga kalyibában keres magának menedéket. Ott azonban egy szökött rab húzta meg magát, és nem nagyon örül a társaságnak, de mikor egy másik aranyásó, Big Jim is betéved a kunyhóba, kénytelen elfogadni a helyzetet, a társaság a nyakán ragadt.
 A vihar heteken át tombol, az élelemből hamar kifogynak, és végül a házigazda húzza a rövidebbet, hogy útra keljen valami harapnivalóért. A rabnak talán eszébe sincs visszatérni, a Kis Fickó és Big Jim pedig szembekerül a legnagyobb szenvedéssel, az éhséggel. Chaplin egyik cipőjét beáldozza az érdekükben, nagy precizitással kifőzi, és mintha csak sültcsirke lenne, szépen elfogyasztják. Csirke, valószínűleg Big Jimnek is csak ez járhat a fejében, ugyanis éhségében hallucináció tör rá, bajtársa a szeme láttára válik csirkévé, és egy kis kergetőzés indul, hogy megegye őt. Hál isten erre nem kerül sor, egy nagy barnamedve tör rájuk, szintén az éhségtől szenvedve, és a két férfi lelövi. Van már étel, meleg bunda, a vihar is elállt végre, és útra kelnek.
 Big Jim megtalál egy új aranymezőt, azonban új társa leüti őt – emlékezetét is veszti a férfi – a gazembert pedig betemeti egy leomló hóhegy. A Kis Fickó útja egy városba vezet, betér egy bárba, ahol senki sem törődik a csavargóval, észre sem vennék, a gyönyörű Georgia is csak azért táncol vele, hogy így bosszantsa fel udvarlóját. A Kis Fickó azonban meglehetősen naiv, és tisztalelkű, nem látja, hogy eszközként használják fel, és beleszeret a lányba.
 Chaplin némi fortéllyal ugyan, de eléri, hogy a városszéli házacska őrzője legyen, amíg annak tudós gazdája nekivág a hó-rengetegnek. Georgia barátnőivel betéved hozzá, észreveszik a férfi szerelmét (a párnája alá rejtett fotó a lányról és kiszárított rózsaszál elég nyilvánvalóvá teszi) és hogy barátnőit szórakoztassa, ügyes játékot űz Kis Fickóval – aki ebből mit sem vesz észre, végtelenül boldognak érzi magát, szilveszterre közös ünneplést terveznek, és ahogy a vendégei távoznak, Chaplin táncol, székeket, asztalokat borít fel, széttépi párnáját, és a pihék között ugrálva ad hangot túláradó boldogságának.
 Eljön szilveszter estéje, süt-főz a lányoknak, mindegyiküknek ajándékot készít, de a vendégei elfeledkeztek róla, őt pedig elnyomja az álom az asztal mellett. Álmában a vacsora tökéletesen sikerült, mindenki boldog, nagyszerűen mulatnak, sőt főhősünk egy kis műsorra el is szórakoztatja a lányokat, két zsemlébe villát szúr, és mintha lábak lennének, megtáncoltatja őket. Tapsolva, éljenezve örülnek neki a lányok, Georgia még csókot is lehel az arcára – amire a Kis Fickó felriad álmából. Már elmúlt éjfél.
 A bárban mulat a város apraja-nagyja, Georgiával az élen, akinek csak hajnaltájt jut eszébe a becsapott, furcsa ember, és feltámad benne a részvét. Karon fogja barátnőit, hogy meglátogassák, de a Kis Fickó ilyenkor már árván bolyong az éjszakában, ők csak a szépen feldíszített házikót találják ott, az érintetlen terítéket, és ajándékokat.
 Másnap Georgia bocsánatkérő levelet küld neki, a csavargó rögtön megvigasztalódik rajta, újra boldogan ugrik, de mielőtt a lánnyal lehetne igazán, megérkezik Big Jim, elmeséli, hogy nem emlékszik semmire, társának kell őt visszavezetnie a kunyhóhoz, ahol az arany várja őket. A Kis Fickó menne is meg nem is, de Big Jim jóval erősebb nála, és magával ráncigálja, csak egy ígéretet tud a lánynak tenni, hogy visszajön érte, méghozzá meggazdagodva.
 Az aranyásók útrakelnek, meg is lelik a kunyhót, ám éjjel megint hatalmas vihar tőr rájuk, akkora, hogy még a kunyhót is elsodorja, egyenesen egy szikla szélére. Ott billeg rajta kalyiba, és nagy üggyel-bajjal tudnak csak kimenekülni belőle, a Kis Fickót majdnem magával rántja a mélybe a fa tákolmány, de mindketten túlélik. Sőt, megtalálják az aranyat is.
 A következő jelenetben már a Kis Fickó és Big Jim is bundákba öltözve, milliomosként sétafikálnak egy luxushajó fedélzetén, miközben a sajtó emberei lépten nyomon fotót vagy interjút akarnak készíteni velük. Egy ilyen felkérésnek eleget téve, a csavargónk visszaöltözik régi rongyaiba, és a feldélzeten pózol, ügyetlenkedik, és le is esik a lépcsőn a harmadosztályon utazók közé – ahol a véletlen összehozza Georgiával. A lány először azt hiszi, hogy potyautas, elég szakadt rongyaira nézni, de ahogy védelmére kell, le ne dobják a hajóról, kiderül, hogy egy milliomossal áll szemben, és így egymásra találva, boldogan ér véget történetük.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://egyfilmszakosnaploja.blog.hu/api/trackback/id/tr181478381

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grillig 2009.10.27. 17:43:35

Hihi.. mikor ezt láttam még szőke copfos kislány voltam s nem tudtam hogy azért fekete-fehér mert nem színes...:) s az a jelent még mindig bennem van mikor megeszi a csizmáját....
hiába a jó filmek tíz... áh nem... húsz .... az sem ... harminc év távlatában is emlékezetesek maradnak:)

rockdoki 2009.10.29. 08:51:21

@grillig: Ez ííígy van :D Jó volt most is megnézni, nekem a villás-zsemlés-táncos jelenet a kedvencem, nagyon bírom, milyen fejeket vág közben:D

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.02.18. 14:16:08

Megérdemelten KLASSZIKUS amit akkor is láttál ha nem láttad. Komplett részeit, jeleneteit ismételték meg filmben, animációban, kabaréban, drámában.
A tipikus kisember alaszkai kalandjai hidegben, magányban. Chaplin kiforrott művész mire ez készült.
süti beállítások módosítása